RSS

ЗДРАВЕЙТЕ! Казвам се ДАФИ ! Tук ще събирам най-вкусните рецепти, които съм срещала в интернет и които лично съм изпробвала в моята кухня. Надявам се да Ви бъда полезна ! :)

ТЕСТОТО - ЗАЩО И КАК ?


Тестото се използва на всякъде, под всякакви форми и вкусове. От торти, кексове и сладки, през баници и солени кейкове, до всякакви видове кифли и хлябове. Въпреки голямата му употреба обаче, при направата му в домашни условия често възникват проблеми и ястията ни не се получават така както са описани в рецептата. Днес сме решили да се опитаме да ви помогнем като дадем няколко кратки и изпитани съвета, за това, как да получите идеалния резултат независимо от рецептата, която приготвяте. Надяваме се, така да ви инспирираме да изпробвате възможностите на всяко едно от тях и да създадете нови кулинарни шедьоври и рецепти.

Пандишпанено тесто
То се използва най-вече приприготвянето на торти и различни видове рула. С малко повече фантазия може да направите най-различни десерти с пандишпан - прибавете любимите си плодове или крем, малко ядки или настърган шоколад и ще получите разкошно сладко изкушение.
При този вид тесто е много важно да действате сравнително бързо и да вкарате много въздух в тестото, като разбиете добре яйцата и пресеете брашното.
Съвети:
- отделяйте белтъците от жълтъците много внимателно
- белтъците трябва да са наистина много добре разбити на твърд сняг
- когато бъркате жълтъците със разбитите на сняг белтъци използвайте дървена лъжица и в никакъв случай миксер
- пригответе тестото възможно най-бързо и веднага опечете
- ако искате шоколадово бисквитено тесто към сместа прибавете 3 с.л. какао
- за по-въздушни бисквити използвайте повече белтъци отколкото жълтъци, тогава тестото става и по-светло

Многолистно тесто
Това е разкошен вид тесто, което може да се използва както за приготвянето на солени, така и на сладки десерти и ястия. Домашното приготвяне на този вид тесто е доста трудоемък, сложен и отнема време. При
изработката му всъщност трябва да направите лист от няколко пласта тесто и масло, като при това тестото трябва да си почива в хладилника, иначе просто няма да се получи.
Съвети:
- използвайте хубаво и прясно масло
- когато работите с многолистно тесто то трябва да е максимално студено
- по-възможност обработвайте тестото със студени ръце и върху мраморна повърхност
- режете тестото с много остър нож, но без да натиската, за да не залепнат крайщата
- намажете тестото с яйце преди печенето
- при намазването с жълтък внимавайте яйцето да не потече по крайщата на парчетата тесто, защото това може да доведе до тяхното залепване и тестото няма да се “разлисти”
- готовите изделия печете на 225 градуса за 15 минути.
Парено тесто
Името на това тесто идва от факта, че част от продуктите, с които се прави се варят преди печенето. То се приготвя много лесно, но изисква много и усилено бъркане.
При печенето този тип тесто бухва много, а вътрешността му остава куха. Там обикновено се слагат и пълнежите.
Много е важно да спазвате съвсем точно пропорцията и количеството на продуктите, времето за печене и варене. Най-известния десерт с парено или варено тесто са еклерите.
Съвети:
- слагайте яйца докато тестото стане лъскаво, независимо, какво пише в рецептата, тъй като яйцата са с различна големина и това може да доведе до недоразумения
- шприцовайте отделните фигурки, на голямо разстояние една от друга, тъй като при печенето те много увеличават размера си.
- не отваряйте печката в първите 2/3 от печенето, тъй като това ще доведе до лоши последствия
- тестото не бива да се вари повече от две-три минути, иначе ще стане прекалено твърдо и тежко

Тесто с мая
Тестото с мая също е едно многолико тесто. То се използва в най-различни рецепти във всички видове кухни. Както многолистното тесто обаче и то се приготвя малко по-тридно, затова предпочитанията на домакините често наклоняват към готовото, а не домашно приготвеното тесто с мая.
Надяваме се, че вие няма да се уплашите, ще отделите малко време и търпение и ще откриете сами предимствата на домашно приготвеното тесто с мая. Онова, за което трябва да внимавате при приготвянето на такъв тип тесто е времето за втасване и температурата на използваните продукти. Ако спазите препоръките не може да ви се случи нищо страшно.
С готовия продукт може да развихрите въображението си, тъй като това тесто може не само да се пече, но и да се пържи, да се употреби в гофретника и много други, а пълнежът му може да е просто всякакъв - сладък, солен, кисел, горчив - вие решавате.
За да имате успех с тестото с мая трябва да притежавате три неща - достатъчно време и търпение, добре затоплена кухня и познания относно живота в маята.
Препоръчително е последната да е наистина прясна, което може да познаете по следните признаци: лъскава и светла повърхност, свежо-кисел аромат и това, че когато я разчупите парченцата са с общо взето гладки ръбчета.
Основна рецепта за тесто с мая:
500 гр брашно
40 гр мая
60 гр захар
1 щипка сол
2 яйца
250 мл мляко
50 гр масло
Приготвяте продуктите и ги затопляте до стайна температура. Пресявате брашното в подходяща купа. Затопляте млякото (да е топло, не вряло) и добавяте натрошената мая в него. Сипвате вътре и 4 с.л. брашно, както и щипка захар и разбърквате добре. Оставяте настрана покрито с кърпа за около 30 минути, за да втаса.
Смесвате брашното със солта и захарта, добавяте яйцата, маслото на парченца и сместа с маята и всичко това омесвате на гладко тесто.
Покривате с кърпа и оставяте за 2-3 да втаса. След това премесвате още веднъж. Оставяте да втаса пак за около 15-30 минути. Премесвате съвсем леко, разточвате на кора и поставяте в намаслена тавичка. Печете около 20 минути в предварително загрята фурна при 180-200 градуса.
Тази рецепта може да използвате за приготвянето на козунаци, различни видове пасти и сладкиши.
Имайте в предвид, че това е основна рецепта, тоест ако се налага, трябва да я преработите според собствените си нужди.
Съвети:
- колкото по-силно “удряте” тестото по време на месенето, толкова по-въздушно ще стане то следи изпичането
- при втасването винаги покривайте тестото с кърпа, иначе има вероятност то да не се надигне както трябва
- добър вариант е да пъхнете тестото да втасва в предварително затоплена на 50 градуса фурна, като го покриете с кърпа и оставите вратата на фурната отворена
- температурата в помещението, където приготвяте тестото с мая трябва да е поне около 30 градуса

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар